Lees meer
Een verkeersongeval confronteert je met talloze en diverse problemen, vragen en uitdagingen. Misschien staan er al hulpverleners rond jou. Maar je kan niet alle informatie in een keer behappen. Soms helpt een boek hierbij. Je leest over gelijkaardige ervaringen bij anderen. Of je krijgt meer inzicht in de analyse en toelichting van een gespecialiseerd iemand.
We stellen hier enkele boeken voor, maar via onderstaande knop kom je in de bib van Sig vzw terecht en daar vind je heel wat onder de rubriek “hersenletsel”.
MARIANNE
Vluchtmisdrijf
Marianne is al lang lid van Over-Hoop. Als mama van Maxime, vertelt zij over de aparte en zware impact van een vluchtmisdrijf.
OVER-HOOP
Lotgenoten
Dit filmpje stamt uit de beginperiode van Over-Hoop. Het geeft goed weer wat lotgenoten voor elkaar kunnen betekenen.
​
Let wel: het aanbod van Over-Hoop is momenteel beperkt tot individuele hulpvragen. Er worden op dit moment geen groepsbijeenkomsten gepland
DIRK DE WACHTER EN MANU KEIRSE
Goed leven
Wie leeft met kwetsbaarheid en beperking, heeft meer dan wie ook behoefte aan verbondenheid, aan een liefdevolle blik. Als we dát voor elkaar kunnen betekenen, kan leven met kwetsbaarheid en beperking ook goed leven worden.
Leven met een beperking of onomkeerbare ziekte is een voortdurende zoektocht. Als maatschappij moeten we daarvoor attent zijn en beperking in al haar vormen beter benaderen, zowel in een algemene visie op het omgaan met kwetsbaarheid en beperking als in nieuwe perspectieven op herstel.
​
In dit boek werpen Dirk De Wachter en Manu Keirse een unieke blik op kwetsbaarheid en beperking, en de rol die ze kunnen spelen in onze wereld. Van een brede visie rond inclusie en stereotypen, over concrete onderwerpen als slechtnieuwsgesprekken, dementie of euthanasie bij wilsonbekwaamheid, tot omgaan met een verlies dat nooit eindigt.
​
Met persoonlijke verhalen van de auteurs, van mensen met een beperking en van hun vrienden, familie- en gezinsleden.
MIEKE CLAES & DR. DIRK LIESSENS
Altijd onderweg
Mieke, een jonge vrouw, krijgt bij een auto-ongeval een klap op het hoofd. Die ene klap slaat een onmiskenbare breuk in haar prille leven. Van de ene dag op de andere moet zij, samen met haar familie, verder met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Een lange, onbekende weg, met veel onverwachte tegenliggers.
STIJN GEERINCK
Tussen hoop en hersenletsel
Dit boek beschrijft een zoektocht in extreme omstandigheden, de strooptocht tussen terugval en vooruitgang van een verkeersslachtoffer. Stijn Geerinck werd op de fiets aangereden door een dronken automobiliste. Hij onderging uitgebreide, complexe neurochirurgie en maxillofaciale (aan het gelaat gerelateerde) chirurgie in het UZ Gent. In dit verhaal komen de vele aspecten van een veeleisende revalidatie aan bod: fysiek, medisch, mentaal, sociaal, financieel,...
SABINE COCQUYT
Over-Hoop. Jongeren met een hersenletsel na een verkeersongeval
In dit boek vertellen slachtoffers en gezinnen over de diverse en complexe gevolgen van een zwaar verkeersongeval. Ze vertellen over de impact op fysiek maar zeker ook op psychisch en emotioneel vlak, over revalidatie, over de moeilijke zoektocht naar reïntegratie, over de worsteling met verzekeringen, over de impact op relaties…
SABINE COCQUYT
De stille epidemie. Leven na een tragisch ongeval
De auteur verloor haar beide ouders in een zwaar ongeval, met een dronken veroorzaker. Haar zoontje raakte hierbij in coma met hersenletsel tot gevolg. In dit boek neemt ze de lezer mee in de rollercoaster aan gevoelens die vele jaren haar deel geweest zijn.
SABINE COCQUYT
Het spijt mij. Over bemiddeling na een verkeersongeval
Een verkeersongeval is een zware klap, zeker voor de slachtoffers en hun naasten, maar ook voor de veroorzakers. In dit boek volgt Sabine Cocquyt de bemiddeling die na zo’n tragische gebeurtenis kan opgestart worden. In de verhalen wordt getoond hoe beide partijen op zoek gaan naar antwoorden en hoezeer bemiddeling, direct of indirect, hierbij kan helpen.
FLEUR VAN DER BIJ
Verkeersslachtoffer 22/10. Op zoek naar de man die mijn zusje doodreed
Dertien jaar nadat haar zusje sterft in een ongeval gaat de auteur op zoek naar de veroorzaker. Wie was die man? Hoe zou het hem vergaan zijn na die dag? Hoe om te gaan met het noodlot? En wat is vergeven?
RONDPUNT VZW
Als het verkeer je raakt. Praktische gids na een verkeersongeval
Deze praktische gids verstrekt objectieve informatie over alles wat op je pad komt na een verkeersongeval en helpt je opnieuw op weg.
De gids is gratis te bestellen via info@rondpunt.be.